Διήμερο φεστιβάλ εκδηλώσεων με θέμα «Τόποι Αυτοθυσίας»

   Με την συμμετοχή και υποστήριξη των Δήμων Λέσβου, Ιερής Πόλης Μεσολογγίου και Γεωργίου Καραϊσκάκη και τη συνδιοργάνωση της Α/θμιας Εκπαίδευσης Ν. Αιτωλοακαρνανίας και Α/θμιας Εκπαίδευσης Ν. Λέσβου, πραγματοποιήθηκε στην Μυτιλήνη διήμερο φεστιβάλ εκδηλώσεων ιστορικού περιεχομένου, με θέμα «Τόποι Αυτοθυσίας: Ιερά Μονή Σέλτσου - Άρτα, Μεσολόγγι, Ιερά Μονή Παμμεγίστων Ταξιαρχών Μανταμάδου - Μυτιλήνη».

   Στα πλαίσια του προγράμματος και υπό τις ευλογίες του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας, κ.κ. Χρυσοστόμου, πραγματοποιήθηκε στις 30 Απριλίου 2018 τιμητική εκδήλωση - αφιέρωμα στον τόπο αυτοθυσίας της σφαγής των μοναχών στον προαύλιο χώρο της Ιεράς Μονής με κεντρικό ομιλητή τον προϊστάμενο του Προσκυνήματος, Πρωτοπρεσβύτερο Ευστράτιο Δήσσο, ο οποίος αναφέρθηκε στον όρο «αυτοθυσία» και κατόπιν εξιστόρησε το θαυμαστό γεγονός της δημιουργίας της ανάγλυφης εικόνας του Αρχαγγέλου Μιχαήλ. 

   Στη συνέχεια αποδόθηκαν παραδοσιακά τραγούδια από το 2ο Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης και παραδοσιακοί χοροί από το Δημοτικό Σχολείο Μόριας και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Άρτας «Ο Μακρυγιάννης». Τα φωνητικά και χορευτικά σύνολα πλαισίωσε ο καθηγητής του Μουσικού Σχολείου Μυτιλήνης και Πρωτοψάλτης του Προσκυνήματος, κ. Μιχαήλ-Άνθιμος Δήσσος, συνοδευόμενος και από άλλους καθηγητές του Μουσικού Σχολείου Μυτιλήνης.

   Το εκπαιδευτικό πολιτιστικό πρόγραμμα είναι τριετούς διάρκειας. Αντίστοιχη εκδήλωση έχει πραγματοποιηθεί στο Δήμο Γεωργίου Καραϊσκάκη. Το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί το 2019 στην Ιερή Πόλη Μεσολογγίου κατά τη διάρκεια των Εορτών Εξόδου, με την συμμετοχή των σχολείων Α/θμιας Εκπαίδευσης του Δήμου.

https://youtu.be/fQ5azk_2PiE