Αήττητον Τρόπαιον

   Η μεγαλύτερη μάχη των αιώνων δόθηκε, φίλοι μου, πάνω στο Γολγοθά. Εκεί συγκρούστηκε η αγάπη με το μίσος. Η καλοσύνη με την κακία. Η αλήθεια με το ψέμα. Ο Δημιουργός του κόσμου με τον επίγειο κοσμοκράτορα του αιώνα τούτου, το διάβολο. 
   Το όπλο που χρησιμοποίησε ο διάβολος στη μάχη αυτή και που το νόμιζε ακατανίκητο και θανατηφόρο, ήταν ο ατιμωτικός και επικατάρατος σταυρός μέχρι τότε, το ξύλο της Αισχίνης, της ντροπής, που πάνω σ’ αυτόν σταυρωνόταν μόνον οι πιο μεγάλοι εγκληματίες, οι απάνθρωποι κακούργοι, οι ληστές. Και ενώ νόμισε, ότι νίκησε και χαιρόταν ο διάβολος, ξαφνικά δέχτηκε καίρια το θανατηφόρο χτύπημα από ίδιο του το όπλο του, τον Σταυρό και νικήθηκε κατά κράτος από τον Θεάνθρωπο Ιησού! Γιατί πάνω σ’ αυτόν στον Σταυρό ο Ιησούς, χύνοντας το Θεϊκό του αίμα τον καθάρισε και τον αγίασε και έσωσε μ’ Αυτόν την ανθρωπότητα. από τα δεσμά του διαβόλου. Και ο σταυρός από όργανο της Αισχίνης και του θανάτου, έγινε όργανο νίκης και σωτηρίας του ανθρώπου!
   Από τότε ο Σταυρός του Κυρίου μένει στην ιστορία ως το σύμβολο της νίκης, που τρέπει σε φυγή τον εχθρό. Το σύμβολο της σωτηρίας, που σώζει τον άνθρωπο από τον ψυχικό θάνατο. 
   Ποιός στράφηκε προς τον Σταυρό και δε σώθηκε;
   Ποιός κοινώνησε μετανοημένος ειλικρινά το Πανάγιο Σώμα και Αίμα Του Εσταυρωμένου Λυτρωτή και δεν ένοιωσε λυτρωμένος;
Ο Σταυρός του Γολγοθά με το αιματόβρεχτο σώμα του Χριστού, είναι το καλύτερο κήρυγμα αγάπης. Λέει τόσα πολλά, τόσα αληθινά, τόσα σωστικά, ώστε όλοι οι ρήτορες όλων των αιώνων, και αν ενώσουν τη σοφία και τη ρητορική τους δεινότητα, δε θα κατορθώσουν να πουν τίποτα απ’ όσα κηρύττει ο Σταυρός.
Θέλεις να ακούσεις φίλε μου το κήρυγμα αυτό του Σταυρού; Διώξε για λίγο τις κοσμικές μέριμνες και σκέψεις. Κλείσε τα μάτια και τα αυτιά του σώματός σου και άνοιξε αυτά της ψυχής. Φέρε στη σκέψη σου σήμερα μπρος στο Σταυρό με το αιματοβαμμένο σώμα του Χριστού πάνω στον Γολγοθά. Τότε θα νιώσεις να μιλά στη ψυχή σου κάτι το ζωντανό. Τα μισόκλειστα από τον πόνο μάτια του Εσταυρωμένου, θα νιώσεις να σε κοιτούν με ένα ουράνιο χάδι. Τα ακίνητα από την δίψα του μαρτυρίου χείλη Του, θα τα δεις να κινούνται για να σου απευθύνουν στα κατάβαθα της ψυχής σου το κήρυγμα της αγάπης: 
«Για σένα σταυρώθηκα παιδί μου. Παραδόθηκες στην αμαρτία. Παραδόθηκες στον σατανά. Μα εγώ σε προόριζα για δόξα ουράνια. Για να σε λυτρώσω από τα δεσμά της αμαρτίας, για να σε ελευθερώσω από τα χέρια του σατανά, ήρθα και παραδόθηκα με χαρά στα χέρια των παρανόμων. Για να σε ξανακάνω πάλι παιδί του Θεού αγαπημένο, ταπεινώθηκα και έγινα εγώ παιδί ανθρώπου. Ανέβηκα στον Σταυρό του Γολγοθά, για να ανεβείς εσύ παιδί μου στα ύψη των ουρανών πάλι και να ξαναμπείς στον Παράδεισο. Ένιωσες παιδί μου το νόημα της θυσίας μου; Ένιωσες την αγάπη μου για σένα; Κανείς δεν έχει τόση μεγάλη αγάπη, όσο αυτή η δική μου, να θυσιάζει τη ζωή του για τους φίλους του. Και συ είσαι ένας φίλος μου.
Τότε αδελφέ μου, θα νιώσεις να σ’ αγκαλιάζουν τα αιματοβαμμένα από τη θυσία χέρια του Χριστού. Όσο κι αν νιώθεις τον εαυτό σου αμαρτωλό και αρνητή μέχρι σήμερα, μη φοβηθείς, λάβε θάρρος. Ζήτησε με μετάνοια και εξομολόγηση την ευσπλαχνία Του, θα σε συγχωρέσει, όπως συγχώρεσε πάνω από τον Σταυρό την τελευταία στιγμή το ληστή. Όπως συγχώρεσε τους ίδιους τους σταυρωτές Του.
   Χριστιανοί μου, ας γονατίσουμε σήμερα όλοι μαζί, νοερά, με κατάνυξη και συντριβή, μπροστά στον αιματοβαμμένο Σταυρό του Χριστού, που θα στηθεί αύριο στο μέσον των Εκκλησιών˙ και μες απ’ την καρδιά μας ας απευθύνουμε με θέρμη και ευλάβεια, αυτό το ψαλμικό ύμνο, που οι Ιεροψάλτες ψάλλουν το πρωί στον όρθρο της Εορτής:
«Σταυρὲ τοῦ Χριστού, Χριστιανὼν ἡ ἐλπίς, πεπλανημένων ὁδηγέ, χειμαζομένων λιμήν, ἓν πολέμοις νίκος, οἰκουμένης ἀσφάλεια, νοσούντων ἰατρέ, νεκρὼν ἡ ἀναστάσις, ἐλέησον ἠμὰς».