«Οὗτος τᾶς ἁμαρτίας ἡμῶν φέρει καί περί ἡμῶν ὁδυνᾶται»

   Όποιος συμπάσχει και συμπονεί μαζί μας στις δύσκολες ώρες της ζωής μας, αυτός είναι ο γνησιότερος και καλύτερος φίλος μας. Όποιος θυσιάζει όμως τη ζωή του για μας, αυτός δεν είναι μόνο καλός φίλος, είναι και Σωτήρας μας. Και αυτός, αληθινά, είναι Ένας. Είναι ο Θεάνθρωπος Ιησούς!
   Αυτός κρέμεται με απλωμένες τις παλάμες στο Σταυρό, σήμερα στις Εκκλησιές, για να αγκαλιάσει με τα απλωμένα του χέρια όλους τους αμαρτωλούς και να τους ανεβάσει μετανοημένους και συγχωρημένους στους ουρανούς.

   Να, λοιπόν, εμπρός μας πάνω στο Σταυρό ο Θεάνθρωπος με λογχισμένη την πλευρά, για ιδρύσει και να ζωοποιήσει την Εκκλησία.
   Να ο Θεάνθρωπος Χριστός αιμόφυρτος, για να καθαριστεί κάθε αμαρτωλός με το Πανάγιο αίμα Του, από τις αμαρτίες του. Βρίσκεται στο Σταυρό εσταυρωμένος και νεκρός. Τα έχει δώσει όλα στους αμαρτωλούς. Τα έχει δώσει όλα από αγάπη και μόνο, χωρίς να περιμένει αντάλλαγμα. Και όμως, οι αμαρτωλοί τον Σταυρώσαμε!

   Γι’ αυτό ο ήλιος, όταν είδε αυτήν την αχαριστία, έκρυψε τις ακτίνες του, η Γη σείστηκε, τα μνημεία ανοίχτηκαν, οι νεκροί σηκώθηκαν και η φύση στενάζει.

   Και ο άνθρωπος; Συνεχίζει να μένει αδιάφορος, αδιάλλακτος, ασυγκίνητος, διώκτης δίπλα στους διώχτες Του!

   Γι’ αυτό ο Χριστός φωνάζει από το Σταυρό: Διψώ!

   Διψώ την επιστροφή σας από την πλάνη.

   Διψώ τη μετάνοιά σας.

   Διψώ τη σωτηρία σας.

   Στην πρόσκλησή Του όμως αυτή, στη δίψα Του τη μεγάλη, εμείς εξακολουθούμε να Του προσφέρουμε χολή, αδιαφορία. Πίκρα, Πονηριά, Πολέμους, Εκμετάλλευση, Διαστροφές και καταστροφές! Γιατί όμως;
Γιατί, για να σταθεί κανείς κοντά στο Σταυρό και στον Εσταυρωμένο, χρειάζεται τόλμη. Πρέπει να τολμήσει να τα βάλει με τη λογική του, η οποία πολλές φορές παραλογίζεται.

   Να τολμήσει να τα βάλει με τα πάθη του, που έχουν γίνει δεύτερη φύση μας.
   Να τα βάλει με τις αμαρτωλές έξεις του, τον εγωισμό του. Να τολμήσει να βάλει πάνω απ’ όλα αυτά τον Εσταυρωμένο Ιησού, το Χριστό της αγάπης στην καρδιά του.

   Ο Ιωσήφ τόλμησε και ζήτησε το σώμα του Ιησού από τον Πιλάτο.
Η Παναγία μας τόλμησε, με κίνδυνο της ζωής της και στάθηκε κάτω από το Σταυρό, μαζί με τον αγαπημένου του Υιού της Μαθητή Ιωάννη και τις πιστές και τολμηρές Μυροφόρες.

   Οι άγιοι τόλμησαν και δεν φοβήθηκαν να δώσουν ακόμα και τη ζωή τους γι’ τον Εσταυρωμένο Ιησού. Εμείς θα τολμήσουμε να πλησιάσουμε με ειλικρίνεια το Σταυρό και να ζητήσουμε, μέσα από τη ψυχή μας, να έλθει η Εσταυρωμένη αγάπη Του μέσα στην καρδιά μας για πάντα; Τουλάχιστο ας προσπαθήσουμε ειλικρινά!

   Εσταυρωμένε Ιησού, Κύριε της αγάπης˙ δώσε μας το κουράγιο, τη δύναμη, την αποφασιστικότητα, και την ευλογία Σου, φέτος να είναι διαφορετική από τις άλλες χρονιές η Μ. Εβδομάδα, πιο ειλικρινής, πιο αληθινή, πιο σωστική, πιο ελπιδοφόρα, πιο αποφασιστική. Και βοήθησέ μας να τολμήσουμε αποτελεσματικά και για τη δική μας σωτηρία με την αγάπη Σου!

   Κύριε, Κύριε˙ πρόφθασε και σώσαι μας, πριν της φοβερής απώλειάς μας, που πλησιάζει. Αμήν.