Στο Αρχοντικό του Τζάννου

   Την Τετάρτη 27 Ιουλίου το βράδυ, στο υπέροχο αρχοντικό του Ευστρατίου και της Ιφιγένειας Τζάννου, δείγμα των αρχών του 20ού αιώνα, οι δύο πολιτιστικοί Σύλλογοι, «Ηλιαχτίδα» και των Κυριών και Δεσποινίδων Μανταμάδου «Η Ομόνοια», μας ξάφνιασαν ευχάριστα, και μας έδωσαν μια ανάσα δροσιάς στο άνυδρο και ζεστό φετινό καλοκαίρι.

   Ξεκίνησαν δειλά δειλά μα έξυπνα την πρώτη προοδευτική εκδήλωσή τους, παρουσιάζοντας το Λεύκωμα «Εν Σάρλιτζα σε περιμένω» της ποιήτριας κ. Αλεξάνδρας Παπαπάντου Κότερου και της ζωγράφου κ. Ευγενίας Φίλιου. Την εκδήλωση άνοιξε η Πρόεδρος του Συλλόγου «Ηλιαχτίδα» κ. Φωτεινή Κοντάρα Μιχαηλάρη, με μια θαυμάσια ενημερωτική προσλαλιά, καταχειροκροτούμενη.

   Το Λεύκωμα προλόγισε ο κ. Μπούμπας Δημήτριος, Δρ. του Πανεπιστημίου Λέσβου και Πρόεδρος των λεσβιακών μελετών, και το παρουσίασαν η κ. Πέρθα Καλέμη και η κ. Ελένη Ζαλάκα Ζορμπά. Ταυτόχρονα με την εκδήλωση της παρουσίασης του λευκώματος, εγκαινιάσθηκε και η έκθεση πινάκων ζωγραφικής της κ. Ευγενίας Φίλιου, που κόσμησαν όλα τα δωμάτια του Αρχοντικού και στα τρία πατώματά του. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους πολλοί συγχωριανοί και φίλοι των συλλόγων και προσωπικότητες από την πόλη της Μυτιλήνης.

   Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, προσφέρθηκαν παραδοσιακές πίτες και γλυκά. Το Αρχοντικό των αείμνηστων Στρατή και Ιφιγένειας Τζάννου ανήκει σήμερα στο Δημοτικό Διαμέρισμα του Μανταμάδου και είναι συνυφασμένο με την πορεία του προοδευτικού Χωριού μας.

   Επιδιορθώθηκε κάπως και ανακαινίστηκε πρόσφατα με τη φροντίδα των δύο προοδευτικών αυτών Συλλόγων που προαναφέραμε, και κάτω από την επιστασία τους αποτελεί πλέον κυψέλη πολιτισμού και έναν ακόμα πολιτιστικό πολυχώρο. Είναι πράγματι ένα αληθινό διαμάντι που στολίζει το Χωριό μας.

   Ευχόμαστε μέσα από την καρδιά μας ο πολιτιστικός αυτός πολυχώρος, με το μεράκι, την έγνοια και την ευστροφία που διακρίνει τις Προέδρους και τα μέλη των δύο αυτών Συλλόγων, να καταστεί μια δροσερή φωλιά, που μέσα σ’ αυτήν θα βλέπουμε και θα απολαμβάνουμε πολλές τέτοιες όμορφες, έξυπνες και δροσερές εκδηλώσεις. Συγχαρητήρια, λοιπόν, και καλή συνέχεια.