Η Εθνεγερσία

   Όλοι οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί γνωρίζουμε, πολύ καλά, ότι η περίοδος της Αγίας καί Μεγάλης Τεσσαρακοστής είναι πένθιμη.

   Όμως μέσα σ’ αυτήν την πένθιμη Περίοδο μια χαρούμενη νότα μας  γεμίζει αγαλλίαση και φουντώνει στην καρδιά μας η χαρά. Γιατί η ημέρα αυτή είναι γιορτή λευτεριάς, διπλής λευτεριάς. Γιορτάζουμε τη λύτρωση του ανθρωπίνου γένους από την δουλεία του διαβόλου και της αμαρτίας και τη λευτεριά του γένους μας, από τον απάνθρωπο τουρκικό ζυγό.

   Ο αγροίκος Ασιάτης τύραννος αγωνίστηκε 400 χρόνια με σφαγές, καί εξευτελιστικές ταπεινώσεις για να μπορέσει να νεκρώσει τη ζωντανή και άγρυπνη Ελληνική συνείδηση και να μολύνει την Ορθόδοξη πίστη των σκλαβωμένων ραγιάδων. Το πέτυχε; Όχι! Το αντίθετο. Το ελληνορθόδοξο κήρυγμα των απλών παπάδων, το Κρυφό Σχολειό από ταπεινούς καλόγηρους καί ασκητές καί η αφήγηση, από στόμα σε στόμα, της λαμπρής Ιστορίας μα καί της ζωντανής παράδοσής μας, κράτησαν άγρυπνη την Εθνική συνείδησή των σκλαβωμένων Ελλήνων και έφερε στο τέλος την πολυπόθητη λευτεριά τους.

   Δυστυχώς σήμερα μερικοί ανιστόρητοι «προοδευτικοί» τάχατες διανοούμενοι της σημερινής «προχωρημένης θολοκουλτούρας», προσπαθούν να διαστρεβλώσουν την ιστορία μας καί να αλλοιώσουν το νόημα της Επανάστασης του '21, κηρύσσοντας ότι η Επανάσταση δεν ήταν Εθνικοαπελευθερωτική αλλά ταξική.

   Όλοι αυτοί πού θέλουν να διαστρεβλώσουν το αληθινό νόημα της Επανάστασης του '21, διαπράττουν σοβαρό ιστορικό λάθος, πού ισοδυναμεί με έγκλημα. Ούτε οι φτωχοί εξεγέρθηκαν εναντίον των πλουσίων, ούτε οι εργάτες εναντίον των κακών εργοδοτών, ούτε μια πολιτική παράταξη εναντίον της άλλης. Όλοι οι Έλληνες ξεσηκώθηκαν σαν ένας άνθρωπος, εναντίον του απάνθρωπου κατακτητού, εναντίον της οθωμανικής αυτοκρατορίας!  

   Στον ιερό αυτόν αγώνα, την πρώτη θέση κατέχει η πίστη στο Θεό κι η δίψα για λευτεριά. Ο Μακρυγιάννης το βεβαιώνει γιατί βάδισαν στο θάνατο τόσοι καί τόσοι Έλληνες: «Κι αν πεθάνωμεν, πεθαίνουμεν διά την Πατρίδα, διά την Θρησκείαν μας. Αυτός ο θάνατος είναι γλυκύς...» Καί παρακάτω: «Τα μεσάνυχτα περνώντας έστειλα καί πήρα τον παπά καί μάς ξομολόγησε καί λειτούργησε καί μεταλάβαμε...»

   Η επανάσταση τού '21 είναι ότι πιο ιερό έχει το έθνος μας καί δεν επιτρέπεται σε κανέναν να ασελγεί καί να ασχημονεί στα μνήματα εκείνων πού έπεσαν στα πεδία των μαχών, «για τού Χριστού την    πίστη την άγια καί της Πατρίδος την ελευθερία!».

   Όμως, δεν θα κατορθώναμε τίποτα χωρίς τη στοργή της προστάτιδας του Έθνους μας. της Παναγιάς μας. Που από την ημέρα που χάσαμε την ελευθερία μας, δεν έπαυσε να παρακαλεί και να ικετεύει τον Υιόν και Θεόν μας Ιησού  να μας λυπηθεί και να μας την ξαναδώσει. Και όταν ήρθε το πλήρωμα του χρόνου,  Αυτή πρώτη, μετά την συγκατάβαση πήρε το μήνυμα και τόφερε η Ίδια στη Γή. Και την ημέρα της Γιορτής της, του Ευαγγελισμού, εκεί στο Μοναστήρι της Άγιας Λαύρας κάνει το όνειρο πραγματικότητα. Με την ευχή και χάρη της ευλογεί τα άρματα των σκλαβωμένων ραγιάδων και αρχίζει ο ιερός αγώνας που φέρνει τη λευτεριά.

   Αλλά και σήμερα, αγαπητοί μου, νιώθουμε το βάρος μιας άλλης φοβερής σκλαβιάς που  «φυλακισμένοι» μέσα στα σπίτια μας, μας θολώνει τον νου και νιώθουμε πίεση και φόβο. Είναι η σκλαβιά της πανδημίας του κορανιού. Ας στρέψουμε, λοιπόν,  ικετικά και πάλι προς  Αυτήν, την Παντάνασσαν και  φιλόστοργη Μητέρα μας¸ και μέσα από τα βάθη της καρδιάς μας και γονατισμένη τη ψυ7χή ας της ζητήσουμε, τη στοργή και προστασία Της.

   Θεοτόκε Παρθένε. Κόρη ταπεινή της Ναζαρέτ, εκλεκτή και ευλογημένη τού Θεού, μητέρα τού Υψίστου, πόση αλήθεια ουράνια χαρά πλημμύρισε την άγια καρδιά Σου τη στιγμή πού ο Αρχάγγελος της χαράς Γαβριήλ Σου έφερνε το ουράνιο και χαρμόσυνο μήνυμα του ευαγγελισμού Σου!

   Γίνε, λοιπόν, καί Συ σήμερα, στη Γιορτή Σου, ευαγγελίστρια της χαράς. Ευαγγελίσου στο αγαπημένο σου Ελληνικό λαό, στην Πατρίδα μας, στον κόσμο όλον τη σωτηρία. Ευαγγελίσου στις θλιμμένες καρδιές τη χαρά. Στους αρρώστους την υγεία. Στους πονεμένους την ελπίδα. Στους απελπισμένους την αντοχή και σ’ όλους μας την απαλλαγή και τη λύτρωση από την μάστιγα αυτής της επάρατης παγκόσμιας επιδημίας και χάρισε ανακούφιση στις καρδιές μας και τις ψυχές μας πότισε γαλήνη. Αμήν.